Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η ΠΑΛΙΑ ΑΓOΡΑ (Τα Χασάπικα)


     Η παλιά λαϊκή αγορά ή τα "Χασάπικα" όπως την έλεγαν πολλοί Τρικαλινοί υπήρξε για πολλά χρόνια το κέντρο της οικονομικής ζωής της πόλης των Τρικάλων. Βρίσκονταν ακριβώς στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.
     Κατασκευάστηκε το 1890 επί δημάρχου Γεωργίου Κανούτα πάνω σε σχέδια του μηχανικού Μένανδρου Ποτεσσάριου.
   Υπήρξε μια από τις ομορφότερες λαϊκές αγορές στην Ελλάδα και το πιο χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής εκείνης στην πόλη των Τρικάλων.
    Ήταν ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίσμα με ανατολίτικη φυσιογνωμία.
    Είχε τέσσερις θολωτές εισόδους και στο εσωτερικό υπήρχαν 68 καταστήματα με διάφορες δραστηριότητες, όπως, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, καφενεία, ουζοπωλεία, πατσατζίδικα, κουρεία κλπ.
  Εξωτερικά σύχναζαν διάφοροι υπαίθριοι μικροπωλητές και πλανόδιοι επαγγελματίες όπως τσαγκάρηδες, ομπρελάδες, σαλεπιτζήδες, λούστροι, κοκορετσάδες κλπ.
  Στο κέντρο εσωτερικά υπήρχε μια γραφική τουλούμπα, με άφθονο και δροσερό νερό όπου χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες της αγοράς. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο και τον καθαρισμό του χώρου από τους σφαγείς που έσφαζαν τα ζώα τους.
    Δυστυχώς όμως, με μια βεβιασμένη και απερίσκεπτη απόφαση της Δημοτικής αρχής, του Δήμου Τρικκαίων, το 1969, αποφασίστηκε η κατεδάφισή της για να ανεγερθεί στη θέση της ένα πολυώροφο κτίριο και να αφανιστεί ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης μας..
      Γεγονός πάντως είναι ότι η παλιά Αγορά, μέσα στη διαχρονικότητά της από τότε που κτίστηκε μέχρι τότε που κατεδαφίστηκε αλλά και σήμερα που δεν υπάρχει πια, εξακολουθεί να γοητεύει να συγκινεί και να αποσπά το θαυμασμό των Τρικαλινών.

Η παλιά λαϊκή αγορά (τα χασάπικα) κτίστηκε το 1890 επί δημάρχου Γεωργίου Κανούτα σε σχέδια του μηχανικού Μέναδρου Ποτεσάριου. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1927. Αρχείο Μαρούλας Κλιάφα.

Η παλιά λαϊκή αγορά (τα χασάπικα) των Τρικάλων. Η πρόσοψη της πύλης από την οδό Λαρίσης . Εικόνα εμπνευσμένη από φωτογραφία του 1967, του Τάκη Τρίκκα.

Ο εσωτερικός χώρος της παλιάς λαϊκής αγοράς (τα χασάπικα) με την τουλούμπα στο κέντρο, το 1965. Εμπνευσμένη από φωτογραφία του Γ. Μανωλάκη.





Η παλιά λαϊκή αγορά (τα χασάπικα).


Η παλιά λαϊκή αγορά (τα χασάπικα) υπήρξε για πολλά χρόνια το επίκεντρο της οικονομικής ζωής των Τρικάλων. Εικόνα εμπνευσμένη από φωτογραφία του 1967, του Τάκη Τρίκκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: