Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ο ΛΗΘΑΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ


     Την πόλη των Τρικάλων τη διασχίζει και την προσδίδει ταυτόχρονα ιδιαίτερη ομορφιά ο ποταμός Ληθαίος.
    Ο Ληθαίος ποταμός, σύμφωνα με την μυθολογία θεωρείται γιος της Λήθης και στις όχθες του, κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο πατέρας της Ιατρικής.
    Τα Τρίκαλα χρωστούν πολλά από την ομορφιά τους στο γραφικό τους ποτάμι.  Η φύση δώρισε στην πόλη των Τρικάλων ένα όμορφο ποτάμι που φιδοσέρνεται και τη διασχίζει από τη μία άκρη στην άλλη.
    Οι δύο όχθες του συνδέονται με πολλά γεφύρια.
  Στο πέρασμα των αιώνων κατασκευάστηκαν, γκρεμίστηκαν και ξανακατασκευάστηκαν πάλι ξύλινα, πέτρινα, μεταλλικά και τσιμεντένια γεφύρια.
    Σήμερα από όλες τις γέφυρες ξεχωρίζει η όμορφη σιδερένια γέφυρα,  που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα από την κεντρική πλατεία.
    Η κεντρική γέφυρα των Τρικάλων κατασκευάστηκε το 1886 από τη γαλλική εταιρία η οποία κατασκεύασε και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλεως. Έχει μήκος 31μ. και ύψος 6,30μ.
    Το 1941 οι υποχωρούντες Άγγλοι στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την προέλαση των Γερμανών και να διευκολύνουν την υποχώρησή τους, ανατίναξαν τις όμορφες γέφυρες του Ληθαίου.
    Επιχείρησαν να ανατινάξουν και την κεντρική σιδερένια γέφυρα αλλά ευτυχώς απέτυχαν. Έτσι από τύχη διασώθηκε η όμορφη κεντρική γέφυρα.
     Ακριβώς απέναντι από την κεντρική όπου παλαιότερα υπήρχε μια θολωτή πέτρινη γέφυρα, κατασκευάστηκε η γέφυρα του Ασκληπιού, στην οποία έχει στηθεί και ανδριάντας του.  Ο καταρράκτης που χύνεται μπροστά από τη βάση του αγάλματος δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες.
    Άλλα γεφύρια που συνδέανε την πόλη ήταν:
Η Γέφυρα της Μαρούγκενας, η Γέφυρα του Αγίου Κων/νου, η Γέφυρα του Τρικαίογλου, η Γέφυρα του Αγίου Στεφάνου, η Γέφυρα της Γούρνας ή Παππά, η Γέφυρα του Πήχτου κ.α.

Οι περίτεχνες γέφυρες, τα στολίδια του Ληθαίου. Η κεντρική γέφυρα των Τρικάλων η οποία κατασκευάστηκε το 1896 και η νεότερη γέφυρα του Ασκληπιού.


Οι καταρράκτες που χύνονται, ο ένας μπροστά από τη βάση του αγάλματος του Ασκληπιού και ο άλλος ενδιάμεσα από τις δύο γέφυρες, δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες.


 Η κεντρική γέφυρα στις αρχές του 1900.




Η κεντρική γέφυρα το 1920 με φόντο τα τρία νεοκλασικά κτίρια, "Αβέρωφ", "Χατζηγάκη", "Πανελλήνιον". Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1920.


Χειμωνιάτικη άποψη του Ληθαίου ποταμού στο κέντρο της πόλης. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1910.


Ο Ληθαίος ποταμός στις αρχές του 1900. Αριστερά διακρίνετε η κεντρική γέφυρα, δεξιά η κεντρική πλατεία και στο βάθος το φρούριο με τον παλιό τούρκικο πύργο. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1904.


Η γέφυρα της Μαρούγκενας αρχές του 1900. 
Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1920.


Η γέφυρα της Μαρούγκενας η οποία γκρεμίστηκε τον Απρίλιο του 1941 με τους βομβαρδισμούς του πολέμου. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία,  του 1930, αρχείου Μιχ. Πιτσάκου.


Η γέφυρα της Μαρούγκενας η οποία γκρεμίστηκε τον Απρίλιο του 1941 με τους βομβαρδισμούς του πολέμου. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία,  του 1930, αρχείου Μιχ. Πιτσάκου.


Η γέφυρα της Μαρούγκενας με φόντο το Κουρσούμ Τζαμί, τους Τρικαλινούς να την περιδιαβαίνουν και τα κρασοβάρελα στο Ληθαίο για πλύσιμο. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία.

Η γέφυρα της Μαρούγκενας όταν εκείνη βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε το 1941.


Η σημερινή γέφυρα "Κιτριλάκη" η οποία κτίστηκε στη θέση της παλιάς γέφυρας Μαρούγκενας όταν εκείνη βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε το 1941.

Η όχθη του Ληθαίου ποταμού το 1925, στη θέση μεταξύ γεφυριών "Γούρνας" και 'Αγίου Στεφάνου".


Το πλύσιμο των κρασοβάρελων στο Ληθαίο ποταμό. Στο βάθος δεσπόζουν το φρούριο με το ρολόι και δεξιά η οικία του ποιητή Νίκου Παππά. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1954.


 Ο ορειχάλκινος Ανδριάντας του Κων/νου Κανάρη (1795-1877). Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Τριάντη. Στήθηκε στην όχθη του Ληθαίου προς τιμή των εκδηλώσεων της ναυτικής εβδομάδας που έγινε στα Τρίκαλα το 1990.


Το ρολόι του φρουρίου από τις όχθες του Ληθαίου.


Άποψη του Ληθαίου κοντά στη γέφυρα του Τρικκαίογλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: