Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ



Το Κουρσούμ Τζαμί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη των Τρικάλων και αποτελεί και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης.
   Το πανέμορφο δημιούργημα της ανατολικής αρχιτεκτονικής σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, Σινάν πασά, το 1570.
     Ο Σινάν πασά γεννήθηκε στην Καισαρεία από χριστιανούς γονείς το 1490 και πέθανε το 1588. Κατασκεύασε πολλά αρχιτεκτονικά έργα, όπως, την γέφυρα Αθύρα (Τσεκμετζέ), το Σουλεϊμάν τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, το τζαμί του Σουλτάν Σελίμ της Αδριανουπόλεως, το τζαμί του Λουλέ Μπουργάς, το Κουρσουλού τζαμί της Καισαρείας κλπ.
   Το Κουρσούμ τζαμί είναι το μοναδικό έργο στην Ελλάδα του περίφημου αρχιτέκτονα.
     Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ανατολίτικου μνημείου είναι ο ωραίος και μεγαλοπρεπής του θόλος. Ο Βυζαντινός, ημισφαιρικός θόλος του Κουρσούμ Τζαμιού είναι 18μ., υψώνεται 22,50μ. και στηρίζεται σε τέσσερις πετροπλινθόχτιστες αψίδες. Είναι μολυβδοσκέπαστο "κουρσούν καπλαμίς" γι΄ αυτό και ονομάστηκε Κουρσούμ Τζαμί. Έχει έκταση 360 τ.μ., το άνοιγμα της βάσης του έχει διάμετρο 19 περίπου μέτρα, η δε κορυφή του απέχει από το έδαφος πάνω από 26 μέτρα.
    Είναι κτισμένο με ειδικά ελαφρά τούβλα, λεπτότερα από τα συνηθισμένα, αλλά πολύ μακρύτερα και πλατύτερα αυτών, και με μάρμαρα που μετέφεραν από το λατομείο Χασάν Μπαλί της Λάρισας.
      Αποτελείται από μια τεράστια αίθουσα προσευχής που μπροστά της έχει μια στοά (ρεβάκ)  με ύψος δαπέδου της 0,80μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Δυτικά υπάρχει μια σειρά παραθύρων, ενώ προς τις άλλες πλευρές ανά τρεις όμοιες. Εσωτερικά και στο δυτικό τοίχο, σε ύψος 3μ. υπάρχει ο γυναικωνίτης όπου ανέβαιναν οι ευσεβείς μουσουλμάνες από δυο στριφτές σκάλες.
     Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου και σε απόσταση 13.20 μ. υπάρχει το μαυσωλείο της οικογένειας του κτήτορα, τάφος οχταγωνικού σχήματος (τουρμπιές) με μολυβένιο κι αυτό θόλο.
    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Κουρσούμ τζαμί ανακατασκευάστηκε από τα ερείπιά του, κατά τα έτη 1992 - 1996 από το Δήμο Τρικκαίων, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προστατευόμενο έργο της UNESCO.

Το Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων το 2008


Άποψη από τη γειτονιά του Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων το 2008.


Το Κουρσούμ Τζαμί και η παλιά πέτρινη τοξωτή γέφυρα επί του Ληθαίου ποταμού. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία Καρτ ποστάλ του 1917.

Πανοραμική άποψη του Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων το 2008.


Το Κουρσούμ Τζαμί όπως ήταν το 1900. Δεξιά διακρίνονται η εκκλησία του Αγίου Κων/νου και Ελένης με τα δύο καμπαναριά και οι Φυλακές Τρικάλων.


Το Κουρσούμ Τζαμί και το παλιό ξύλινο γεφύρι επί του Ληθαίου ποταμού. 
Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία.



Παραδοσιακό νεοκλασικό σπίτι των Τρικάλων με φόντο το Κουρσούμ Τζαμί 
επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου.

Πλημυρισμένο τοπίο στην περιοχή του Κουρσούμ τζαμί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: