Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ


    
Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.  
    Τα μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες. Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή επιμέλεια και δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ορισμένα από αυτά ανακατασκευάστηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές επισκευές προκειμένου να συμπληρωθούν, και να δοθεί έτσι το τελικό αρχιτεκτονικό τους σχήμα. Έκτοτε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα.
   Η ανάβαση παλαιότερα γίνονταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες.  
   Σήμερα οι προσκυνητές - επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας έτσι μια άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.
      Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Οι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.
      Μπροστά τους απλώνεται η Καλαμπάκα με τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας ), το Καστράκι. Τόποι γραφικοί με φιλόξενους κατοίκους και πλούσια πολιτιστική ζωή.
   Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτή την κληρονομιά οι μοναχοί - ασκητές πορεύονται αιώνες τώρα ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων οικιστών Πατέρων τους, σμιλεύοντας την πίστη τους με την υπακοή, την ακτημοσύνη, την ταπεινοσύνη, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή στον Ύψιστο Δημιουργό.

Μετέωρα. Το δίχτυ ανάβασης.


Μετέωρα. Τα θεόρατα και απόκοσμα βράχια, ασύγκριτης ομορφιάς, 
αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.

Μετέωρα. Το δίχτυ ανάβασης στην Μονή Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά (16ος αιώνας).




Μετέωρα. Σπίτι στο Καστράκι Καλαμπάκας


Το Καστράκι, μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων, βυθισμένο
 ανάμεσα σε πανύψηλους μετεωρίτικους βράχους. 


Το Καστράκι. Ένα πολύ παλιό χωριό, διατηρητέο με στενά δρομάκια, 
παραδοσιακή αρχιτεκτονική και με πλούσια ιστορία.


Άποψη από το πανέμορφου χωριό των Μετεώρων, το Καστράκι.


Καθημερινότητα στο Καστράκι.


Μετέωρα. Οι σχηματισμοί αυτοί από τον 14ο αιώνα που χτίστηκαν τα πρώτα 
μοναστήρια, αποτελούν χώρο θρησκευτικής λατρείας.


Μετέωρα. Χαλαρή και γαλήνια ενημέρωση.


Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου Καλαμπάκας με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό του.


Το τρένο από την Καλαμπάκα για Παλαιοφάρσαλα.


Λειτουργός και προσκυνητής. Η επικοινωνία με τα Θεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: